Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
ISO-point

Personeel voor vakgebieden kwaliteit, veiligheid, arbo, milieu

Contact

Geef je carriere een boost! Ga aan de slag als Accountmanager bij ISO-point

vacature

ISO-point is ook actief in de foodbranche

ontdek meer

ISO-point is actief in vele branches

ontdek welke

Contact

078-3031680 
info@iso-point.nl
www.iso-point.nl

Voor meer informatie
Ir. A. A. van der Linde 
06 51 58 00 56

Niveau

HBO/WO

Duur
9 dagdelen van 4 uur en een examen van 3 uur.
Kostenindicatie
€ 1.995,- excl. BTW, uitgaande van 6 – 10 deelnemers en afhankelijk van maatwerk.
Locatie
Hendrik-Ido-Ambacht of incompany.
Kwaliteitslabel
Cedeo erkend, ISO 9001: 2008.
Cursusleider / trainers
Ir. A. A. van der Linde
mr. drs. J. Wildschut
ing. J. van Dillen.
 
ISO-point afvalstoffen verdiepingscursus

Mede als gevolg van de toenemende vraag naar grondstoffen, met name door de opkomst van nieuwe economieën, staan afvalstoffen tegenwoordig erg in de belangstelling. Dit omdat de waarde van afvalstoffen toeneemt vanwege de schaarste aan primaire grondstoffen. Het wordt daardoor steeds lucratiever om afvalstoffen te recyclen. Maar ook de toenemende maatschappelijke druk naar een duurzamer samenleving alsmede de stringentere wet- en regelgeving maakt, dat steeds meer wordt ingezet op preventie en nuttige toepassing van afvalstoffen.

Juist nu is kennis van de mogelijkheden om afvalstoffen nuttig toe te passen als ook kennis van de geldende wet- en regelgeving (en hoe die in specifieke situaties in de hele keten van het ontstaan tot en met het verwerken van afvalstromen kan worden toegepast) veelal onontbeerlijk.

In het kader van deze verdiepingscursus afvalstoffen zal diepgaand worden ingegaan op de praktische toepassing van relevante wet- en regelgeving, met name ook in het proces van vergunningverlening.

Leerdoelen / resultaat
Na de verdiepingscursus hebben de cursisten inzicht in de theoretische kennis en de praktische toepassing (met name bij vergunningverlening) van de geldende wet- en regelgeving op het gebied van afvalstoffen in de gehele keten van ontstaan, (gescheiden) inzameling, opslag, transport (nationaal en internationaal) tot en met de be- en verwerking.
Doelgroep
Vergunningverleners en handhavers bij overheden en verantwoordelijken voor afvalstoffen bij de bedrijven (bijvoorbeeld KAMV-managers).
Inhoud/programma
 1. Begrippen (afvalstof/grondstof, typen afvalstoffen, voorkeursvolgorde, nuttige toepassing, hergebruik, bewerken, etc.) maatschappelijke ontwikkelingen m.b.t. afvalstoffen, afvalstoffenketen. Bezoek aan een afvalverwerkend bedrijf.
 2. Wettelijke kader en beleid algemeen (Wet milieubeheer, Activiteitenbesluit, Wet Bibob, Landelijk afvalbeheerplan (LAP), Eural, etc.).
 3. Wettelijk kader specifiek ketengericht, waaronder:
   - (Gescheiden) inzameling: Besluit inzamelen afvalstoffen, Besluit scheiden en gescheiden houden gevaarlijke afvalstoffen
   - Transport: EVOA, Regeling VIHB, Scheepsafvalstoffenbesluit Rijn- en binnenvaart.
   - Opslag gevaarlijke afvalstoffen: PGS richtlijnen.
   - Beheer: Besluit stortplaatsen en stortverboden afvalstoffen, Besluit beheer autowrakken, Besluit beheer autobanden, besluit beheer elektrische en elektronische apparatuur, etc.
 4. Wettelijk kader administratieve aspecten: Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen, Landelijk meldpunt afvalstoffen, administratieve aspecten AV/AO-IC (afvalstoffenboekhouding, waaronder het opstellen van massabalansen).
 5. Toepassing wettelijk kader afvalstoffen bij aanvraag omgevingsvergunning (toetsen aanvraag aan het LAP, opstellen en beoordelen AV-AO/IC, toets Wet Bibob, toets Mor, etc.).
 6. Toepassing wettelijk kader afvalstoffen in het kader van handhaving (w.o. controle bedrijf inclusief administratieve controle afvalstoffenboekhouding).
 7.  Schriftelijk examen.

De cursus duurt 9 dagdelen van 4 uur alsmede een examen van 3 uur. Ieder dagdeel bestaat uit een deel theorie en een deel praktijk (waaronder enkele bedrijfsbezoeken). De verhouding is ongeveer 50% / 50%. Na afloop van ieder dagdeel wordt er huiswerk meegegeven (tijdsbesteding ca. 2 uur per keer), dat de eerstvolgende keer wordt besproken. Het huiswerk moet vooraf worden ingeleverd en wordt voorzien van een cijfer.

De kandidaat is geslaagd indien het examen met een voldoende resultaat wordt beoordeeld en het gemiddelde van het huiswerk met een voldoende is beoordeeld. Het diploma is voorzien van de hieronder genoemde kwaliteitslabels, hetgeen inhoudt dat de inhoud van een hoog en diepgaand niveau is zodat het diploma ook die specifieke waarde heeft, waarvoor ons bureau staat. Het programma kan aangepast worden op specifieke wensen van de klant (maatwerk).


Delen

ECO NOVA B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.