Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
ISO-point

Personeel voor vakgebieden kwaliteit, veiligheid, arbo, milieu

Contact

Geef je carriere een boost! Ga aan de slag als Accountmanager bij ISO-point

vacature

ISO-point is ook actief in de foodbranche

ontdek meer

ISO-point is actief in vele branches

ontdek welke

Snel zoeken
Vacatures
inNoord-Brabant
inHendrik-Ido-Ambacht
inGelderland | Zuid-Holland
inHendrik-Ido-Ambacht
Bekijk alle vacatures

100-400 man extra nodig tegen arbeidsuitbuiting

Tenminste honderd man extra. Die zijn nodig als de Inspectie SZW effectief arbeidsuitbuiting wil tegengaan. Maar twee- tot driehonderd extra mensen op bestrijding van oneerlijk werk zou eigenlijk nog veel mooier zijn. Dat blijkt uit een eigen inventarisatie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarover bericht Trouw. Onderzocht is hoeveel mensen er nodig zijn om de doelstellingen van de inspectie te realiseren.

Inspectie vaak absent bij inspecties Brzo-bedrijven

Daarbij zijn nog eens honderd werknemers extra nodig om de veiligheid in de gaten te houden bij de vierhonderd chemische bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen (de Brzo-bedrijven). Deze bedrijven staan jaarlijks onder toezicht van de omgevingsdiensten. De inspectie slaagt er in 60 procent van de gevallen in daar ook bij aanwezig te zijn. In 40 procent van de gevallen lukt dat dus niet. Terwijl “intensief toezicht nodig blijft” volgens de onderzoekers van het Inspectie Control Framework (ICF), laat de Inspectie veelvuldig verstek gaan.

Al langer zorgen over capaciteit Inspectie SZW

De Tweede Kamer maakt zich al jaren zorgen over de capaciteit bij de inspectie. Vijf partijen eisten vorig jaar dat het kabinet onderzoekt of het aantal mensen dat bij de arbeidsinspectie werkt wel toereikend is. De taken nemen toe, terwijl in de ogen van CDA, D66 en SP de dienst onderbemand is. De inspectie focust op ongevallen op het werk als hoogste prioriteit. Maar dat gaat wel ten koste van haar andere werkzaamheden.

Agrarische sector valt buiten de boot

Er gebeuren meer arbeidsongevallen en dat maakt dat de inspectie minder toekomt aan gezond en veilig werken. Met ingang van 2018 ziet de inspectie waarschijnlijk geen kans meer om de agrarische en groene sector te controleren. In de circa 1500 bedrijven in deze sector werken mensen relatief vaak onveilig. Ook fysieke belasting en het gebruik van gevaarlijke stoffen leveren gezondheidsrisico’s op. Verder vormt de grote groep tijdelijke werkkrachten in de land- en tuinbouw een aanvullend risico.

Bron: arbo-online.nl

Delen

ECO NOVA B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close