Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
ISO-point

Personeel voor vakgebieden kwaliteit, veiligheid, arbo, milieu

Contact

Geef je carriere een boost! Ga aan de slag als Accountmanager bij ISO-point

vacature

ISO-point is ook actief in de foodbranche

ontdek meer

ISO-point is actief in vele branches

ontdek welke

Snel zoeken
Vacatures
inRegio Haarlem
inRegio Dordrecht
inRegio Haarlem
inHendrik-Ido-Ambacht
Bekijk alle vacatures

OVV: Nog veel inspanningen nodig voor beheersen veiligheid Brzo-bedrijven

ONDERZOEK - Bedrijven die op grote schaal werken met gevaarlijke stoffen schieten nog tekort in de beheersing van de veiligheid. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid OVV) naar aanleiding van het onderzoek "Veiligheid Brzo-bedrijven: lessen na Odfjell". Tekortkomingen die moeten worden aangepakt zijn:

  • Partijen in de keten, zoals opdrachtgevers en het Havenbedrijf Rotterdam, stellen zich nog te terughoudend op. De Onderzoeksraad blijft van mening dat deze partijen meer kunnen doen om de veiligheid bij de bedrijven waar zij zaken mee doen, te bevorderen. De potentiële veiligheidsrisico’s zijn te groot om hierin terughoudend te zijn.
  • De Inspectie SZW neemt beperkt deel aan Brzo-inspecties als gevolg van capaciteitsproblemen. Dit heeft een negatief effect op de kwaliteit van het Brzo-toezicht.
  • Het bedrijfsleven en de overheid laten kansen liggen om via informatiedeling een beter beeld te krijgen van de veiligheid bij Brzo-bedrijven.
  • De afstemming en samenwerking tussen toezichthouders moet een formele basis en verankering krijgen. Door het overlegplatform Brzo+ een wettelijke status te geven, ontstaat de mogelijkheid om te sturen op de kwaliteit van het totale Brzo-toezicht.
  • Er moet een verantwoordelijke persoon of autoriteit zijn die boven alle toezichthouders staat om impasses te doorbreken en problemen in het toezicht aan te pakken.

Odfjell

In 2013 publiceerde de Onderzoeksraad het rapport ‘Veiligheid Odfjell Terminals Rotterdam’. Dit onderzoek ging in op de misstanden bij het bedrijf en het toezicht daarop. 'Het moeizame en zeer veeleisende proces dat Odfjell Terminals Rotterdam heeft doorgemaakt na de stillegging, laat zien hoe ingrijpend de gevolgen zijn voor een bedrijf als het de veiligheid langdurig verwaarloost', aldus de Raad. 'Odfjell heeft veel gedaan om de veiligheid te verbeteren en hebben ook andere partijen in de sector afgelopen jaren diverse maatregelen genomen. Hiermee is een goede basis gelegd, maar er zijn nog veel inspanningen nodig om het gewenste veiligheidsniveau te behalen.'

Wat is een Brzo-bedrijf

Bedrijven waar grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen aanwezig zijn bóven een bepaalde drempelwaarde, vallen onder de werking van het Besluit risico's zware ongevallen 2015 (Brzo-2015). In Nederland zijn er ruim vierhonderd bedrijven die onder de Brzo-regelgeving vallen, variërend van complexe chemische industrie tot relatief eenvoudige opslagbedrijven voor bepaalde typen gevaarlijke stoffen. Of een bedrijf valt onder deze wetgeving is afhankelijk van de hoeveelheid en aard van de gevaarlijke stoffen die binnen het bedrijf aanwezig is.

Bron: arbozone.nl

Delen

ECO NOVA B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close