Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
ISO-point

Personeel voor vakgebieden kwaliteit, veiligheid, arbo, milieu

Contact

Geef je carriere een boost! Ga aan de slag als Accountmanager bij ISO-point

vacature

ISO-point is ook actief in de foodbranche

ontdek meer

ISO-point is actief in vele branches

ontdek welke

Snel zoeken
Vacatures
inRegio Utrecht
inRegio Utrecht
inRegio Rotterdam
Bekijk alle vacatures

Overwerk, we doen het graag en gratis

Overwerk? We doen het kennelijk graag. Iedere werknemer werkt gemiddeld drie uur per week extra in eigen tijd. En hogeropgeleiden doen het vaak nog gratis ook.

Dat concludeert de FNV op basis van gegevens die de vakbond heeft opgevraagd uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). De enquête is een jaarlijkse coproductie van TNO en onderzoeksbureau CBS.

Het levert de werkgever extra verdiensten op

Gemiddeld twee derde van de zeven miljoen werknemers stopt met enige regelmaat wat extra eigen uren in zijn werk. In dat percentage zit al jarenlang vrij weinig beweging. Die drie uur onbetaald werk levert de werkgever bijna 3.200 euro per werknemer op. Het gaat daarbij vaak niet om door de werkgever opgelegd overwerk; de werkgever neemt het initiatief daartoe dikwijls zelf. Onbaatzuchtige werknemers, ze zijn kennelijk niet schaars.

Opvallend is dat bijna driekwart van de hoger opgeleiden regelmatig zonder verdiensten overwerkt. Van de lager opgeleiden werkt ‘slechts’ 29 procent over. Maar als ze dat doen krijgen ze meestal wel gewoon doorbetaald.

Maar het kost de werkgever ook weer geld

Hoewel werkgevers dus extra verdienen aan de onbaatzuchtige overwerkers, kost het overwerk hun ook geld. Want een teveel aan werkstress en werkdruk door overwerk kan zomaar tot ziekmeldingen leiden. Werkgevers zijn op jaarbasis maar liefst 1,8 miljard euro kwijt aan ziekteverzuim veroorzaakt door werk. Toch slaat de balans duidelijk naar de positieve kant door. Want werknemers doen hun bazen jaarlijks 21 miljard euro aan onbetaald overwerk cadeau.

Overwerk als compensatie voor werk-privémix

Waarom werken we wekelijks een aantal uur als liefdewerk oud papier? Gunnen we onze werkgever gewoon die gratis extra uren? Ook misschien. Maar het ligt wat complexer, legt TNO-onderzoekster Wendela Hooftman uit in de Volkskrant. Want een privémail beantwoorden, een medisch bezoek of een ongedwongen intercollegiaal contact bij de koffie doen we ook in de baas zijn tijd. Het is vaak die mix van werk- en privézaken die werknemers er volgens Hooftman toe brengt zo nu en dan gratis een uurtje langer door te werken. Een soort compensatie, dus.

Bron: arbo-online.nl

Delen

ECO NOVA B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.