Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
ISO-point

Personeel voor vakgebieden kwaliteit, veiligheid, arbo, milieu

Contact

Geef je carriere een boost! Ga aan de slag als Accountmanager bij ISO-point

vacature

ISO-point is ook actief in de foodbranche

ontdek meer

ISO-point is actief in vele branches

ontdek welke

Snel zoeken
Vacatures
inLandelijk
inVertrouwelijk
inMidden-Nederland
inLandelijk
Bekijk alle vacatures

“Motiveren en stimuleren zijn mijn drijfveren”

Alexandra Lingen begon in 1996 haar loopbaan als kwaliteitsdeskundige in een tijd dat QHSE bij veel organisaties nog in de kinderschoenen stond. De afgelopen decennia zag zij hoe het werkveld een enorme groei doormaakte.

“Op het constant verbeteren van het kwaliteitssysteem, zoals tegenwoordig het geval is, lag in die tijd nog veel minder de nadruk”, zegt Lingen. “Kwaliteit en arbo kwamen vooral neer op het voldoen aan de normeisen en het bestuderen van wet- en regelgeving. De eerste versie van de ISO 9001-norm bestond uit zo'n twintig paragrafen die vertaald konden worden naar een evenredig aantal procedures. Dat was dan het kwaliteitssysteem. De voorbije jaren is het werkveld steeds verder geëvolueerd en zijn 'klanttevredenheid' en 'continu verbeteren' geïntroduceerd. Verder is de opkomst van de LEAN-methode zichtbaar, want efficiënter werken is uiteindelijk ook een vorm van kwaliteitsverbetering. Het werkveld is veel dynamischer geworden.”

MVK-opleiding

Vanaf 2000 vervulde Alexandra Lingen diverse milieu-, arbo- en kwaliteitsfuncties, voordat ze in 2013 in aanraking kwam met het veiligheidsaspect. Ik heb dan ook eerst een MVK-opleiding gevolgd om me te bekwamen in veiligheid. Tijdens die opleiding kwam ik er achter dat de arbowetgeving eigenlijk heel logisch in elkaar zit. Er komt weliswaar meer bij kijken dan bij ISO 9001, maar het heeft ook veel raakvlakken met ISO 14001. Milieu en veiligheid liggen dicht bij elkaar. Als iets gevaarlijk is voor het milieu, dan is het vaak ook niet goed voor de gezondheid van de mens. Denk bijvoorbeeld maar aan de uitstoot van gassen of het werken met gevaarlijke stoffen.

Enthousiast

Sinds november 2015 is Lingen, na bemiddeling via ISO-point, werkzaam als KAM-adviseur Kwaliteit bij afvalverwerker Cyclus NV in Moordrecht. “Bij kwaliteit ligt toch wel mijn hart”, geeft ze aan. “Bij Cyclus focus ik me vooral op de implementatie van ISO 9001 en Keurmerk Beeldschoon, een branchegericht systeem. Ik heb er eerst goed de tijd voor genomen om de organisatie te leren kennen en proceskennis op te doen. Daarvoor moet je echt even de materie induiken, want bedrijfsprocessen zijn bij elke organisatie anders. Momenteel ben ik bezig om draagvlak te creëren door presentaties te houden en door medewerkers te betrekken bij de procesbeschrijvingen en bij interne audits. Als de basis staat, kunnen we ons gaan richten op het continu verbeteren van het kwaliteitsproces. Hiervoor is juist die bewustwording van collega's zo belangrijk. Zij doen het werk elke dag en zij weten dus ook precies wat er beter kan. Dat proces is nooit af, want kwaliteit is nu eenmaal geen project met een begin- en een einddatum.”

Dat ze in de toekomst weer met veiligheid te maken krijgt, sluit Lingen niet uit. “Ongetwijfeld zal ik op langere termijn weer met milieu, arbo of veiligheid in aanraking komen. De regelmatige overstap naar een andere organisatie is me tot dusver erg goed bevallen in mijn loopbaan. Het kan geen kwaad om na verloop van tijd weer aan een nieuwe uitdaging te beginnen binnen een andere werkomgeving. Het geeft me nieuwe energie en zorgt voor eye-openers, zowel voor het bedrijf in kwestie als voor mezelf. Bij kwaliteit ben je continu bezig met procesverbetering, terwijl het bij veiligheid vooral ook om bewustwording en motivatie draait. Maar of het nu gaat om kwaliteit of veiligheid: motiveren en stimuleren zijn mijn drijfveren. Als ik mensen weet te enthousiasmeren, dan word ik daar zelf ook enthousiast van.”

Share

Facebook Twitter LinkedIN Google Plus Share
ECO NOVA B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close