Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
ISO-point

Personeel voor vakgebieden kwaliteit, veiligheid, arbo, milieu

Contact

Geef je carriere een boost! Ga aan de slag als Accountmanager bij ISO-point

vacature

ISO-point is ook actief in de foodbranche

ontdek meer

ISO-point is actief in vele branches

ontdek welke

Snel zoeken
Bekijk alle vacatures

“De mensen zijn heiliger dan de middelen”

Met een HTS-opleiding Civiele Techniek als fundamentele basiskennis was Fransina Ruijgrok jarenlang als projectleider actief op het gebied van natte en droge infrastructuur. Begin 2012 verruilde zij haar civieltechnische projectleidersrol voor een functie als kwaliteitsmanager. Inmiddels werkt zij sinds enkele maanden als KAM Engineer.

Gedurende haar carrière als projectleider was de kwaliteitsmanager in Fransina Ruijgrok eigenlijk altijd al latent aanwezig. “Tijdens de voorbereiding en uitvoering van projecten stelde ik mezelf continu diverse kwaliteitsgerelateerde vragen”, zegt ze. “Zodra ik iets constateerde wat in mijn ogen beter kon, trok ik aan de bel. Ook was ik regelmatig op vrijdagmiddag nog bezig met het verbeteren van allerlei procedures of het herschrijven van handboeken.” De vorige werkgever van Ruijgrok, waar zij als projectmanager werkzaam was, bood haar begin 2012 de gelegenheid om als kwalteitsmanager haar interesse voor kwaliteitsprocessen in de dagelijkse praktijk te brengen. “Dat was voor mij een mooie kans om het kwaliteitswerkveld binnen te komen. Al was het ook best spannend om uit de vertrouwde omgeving van civiele techniek te stappen en ineens allerlei beleidsmatige werkzaamheden op te pakken.”

In haar eerste jaren als kwaliteitsmanager kon ze zich uitleven binnen een voor Ruijgrok bekend werkterrein: projectmanagement en -uitvoering. “Het doel was om de afdeling en projecten te professionaliseren”, vervolgt ze. “Zo waren er bijvoorbeeld regelmatig projecten die qua tijd en geld uit de pas liepen. Ik heb daarom een analyse gemaakt om een helder beeld te krijgen van de oorzaken hiervan en naar manieren gezocht om deze tendens om te buigen. Verder was het mijn taak om de certificering naar een hoger niveau te tillen. Dat heeft uiteindelijk succes opgeleverd. Toen ik begon zaten we op level 2 van de 5. Uiteindelijk reikten we tot level 3, terwijl sommige onderdelen zelfs naar level 4 waren gebracht.”

Awareness

Tijdens haar laatste jaren als projectmanager behoorde ook veiligheid tot haar takenpakket. “Als grote opdrachtgevende partij wil je niet negatief in het nieuws komen en moeten bouwwerkzaamheden gewoon veilig uitgevoerd worden”, vindt ze. “Het is in ieder geval belangrijk om minimaal te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Mijn voornaamste taak was om veiligheid in projecten structureel vorm te geven. Daarbij richtte ik me eerst op de directie en het management, daarna volgden de afdelingen die zich met uitvoering en engineering bezig hielden. Op de werkvloer hoef je in ieder geval niet aan te komen met allerlei processen om een veilige manier van werken te stimuleren. Dat heeft weinig zin, je moet echt proberen om maatwerk te leveren. Het werkte in mijn voordeel dat ik een civieltechnische achtergrond heb en daardoor de taal van de uitvoerders spreek. Veel medewerkers kenden me bovendien nog uit mijn tijd als projectmanager. Al werden er natuurlijk ook wel eens grappen gemaakt over het feit dat ik ineens als kwaliteitsmanager een kijkje kwam nemen op de werkvloer.”

Het creëren van een veilige werkomgeving heeft volgens Fransina Ruijgrok voor een belangrijk deel te maken met het kweken van 'awareness'. “Het leukste is om uit te vinden waarom veilig werken niet altijd bij iedereen tussen de oren zit. Zo ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat veel mensen een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Dat er hier en daar een oogje wordt toegeknepen met betrekking tot veiligheid, heeft vooral te maken met het feit dat de meeste mensen teveel hart voor de zaak hebben. Ze denken dat als ze alle regels te nauwkeurig hanteren, de werkzaamheden te lang duren of teveel geld kosten. Als de directie of het management op dit vlak iets van onduidelijkheid weg kan nemen, dan moeten ze dat niet nalaten. Geef als management duidelijk aan dat risicovol werken absoluut niet nodig is. Vertel dat veiligheid ook voor het management op één staat en dat daarna pas het geld komt. Want de mensen zijn heiliger dan de middelen.”

Frisse impulsen

Sinds 1 mei van dit jaar heeft Ruijgrok een nieuwe functie bij een nieuwe werkgever. “Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging, waarbij ik binnen een organisatie met frisse impulsen voor een grote spin-off op het gebied van kwaliteit kan zorgen. Via ISO-point vernam ik dat ze iemand zochten met ervaring in het nautische gedeelte van de civiele techniek. Ik ben begonnen als KAM Engineer. Vrij snel daarna ben ik ook aan de slag gegaan als manager SHE & Quality. Ik zeg wel eens gekscherend dat ik tien jaar lang projectmatig heb gewerkt en dat ik nu tien jaar de beleidsmatige kwaliteitskant ambieer.”

Ook voor de lange termijn heeft Fransina Ruijgrok volop ambities. “Op het gebied van kwaliteits- of veiligheidsprocessen zou ik binnen de civiele techniek wel willen doorgroeien naar een functie richting directie of hoger management. Zodra ik genoeg vlieguren heb gemaakt, lijkt ook een interim-functie op het gebied van organisatieverandering en -advies me een mooie uitdaging. Verder is de zorg, en dan met name de grotere zorginstellingen, een sector die me trekt. Er liggen zoveel grote vraagstukken binnen de zorg, zoals het beheren van bedrijfsprocessen en veiligheidsdossiers. Dat lijkt me na civiele techniek wel een heel leuk uitstapje.”

Delen

ECO NOVA B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.