Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
ISO-point

Personeel voor vakgebieden kwaliteit, veiligheid, arbo, milieu

Contact

Geef je carriere een boost! Ga aan de slag als Accountmanager bij ISO-point

vacature

ISO-point is ook actief in de foodbranche

ontdek meer

ISO-point is actief in vele branches

ontdek welke

Snel zoeken
Vacatures
inOost Nederland
inDelfland
inZuid Limburg
Bekijk alle vacatures

‘Veiligheid is voor veel mensen concreter dan milieu’

Milieukundige Jasper Wiedijk (39) breidde al vroeg in zijn carrière zijn kennis uit met de vakgebieden veiligheid, kwaliteit en arbo. Voor Wiedijk een logische keuze vanwege de overlap tussen de vakgebieden. “Veiligheid is voor veel mensen bovendien tastbaarder dan milieu. Het raakt aan hun eigen werk en gezondheid.” Inmiddels is hij zelfstandig ondernemer met een breed pakket aan opdrachten, van audits tot advies.

“Scheikunde was mijn meest stabiele vak, dus de HLO (Hoger Laboratorium Onderwijs) was een logische keuze”, vertelt Jasper Wiedijk, zelfstandig adviseur op het gebied van ‘duurzaam ondernemen en duurzame inzetbaarheid’, oftewel: veiligheid, kwaliteit, arbo en milieu. “Maar tijdens die opleiding zag ik mezelf toch niet mijn hele loopbaan in een witte labjas rondlopen. Ik besloot milieukunde te gaan doen, vanuit interesse én idealisme: ik wilde graag bijdragen aan een wijze van bedrijfsvoering met zo min mogelijk schade voor het milieu. Daarom koos ik al tijdens mijn stage voor bedrijfsadvies, in tegenstelling tot de meeste van mijn klasgenoten die bij een gemeente aan de slag gingen.”

Eenmaal aan het werk als milieukundige zag hij al snel de nauwe relatie tussen milieu en veiligheid, kwaliteit en arbo. Toen Wiedijk na een paar jaar aan de slag kon bij een consultant was één van de eisen dat hij de opleiding HVK zou volgen. “Zo kreeg ik een prachtige kans om mijn kennis uit te breiden met vakgebieden die toch al mijn interesse hadden gewekt.” De verbreding sloot bovendien naadloos aan bij de ambitie van Wiedijk om ‘goed’ bezig te zijn: ook het bevorderen van een veilige en gezonde manier van werken kwam in zijn takenpakket. “Bovendien merkte ik dat ik met veiligheidsmaatregelen meer gehoor kreeg dan met milieuwetgeving, dat wat verder van de mensen af staat. Het duurt vaak jaren voordat de gevolgen van milieuwetgeving zichtbaar zijn. Natuurlijk zijn mensen ook wel eens sceptisch over veiligheid. Maar ik vind het makkelijker om mensen te overtuigen van regels die aan hun eigen veiligheid en gezondheid raken dan aan het wat abstracte ‘milieu’.” Met drogredenen als ‘we hebben altijd zo gewerkt, waarom moet dat ineens anders?’ maakt Wiedijk meteen korte metten. “Kijk jij nog steeds zwart-wit televisie? vraag ik dan. Je kunt niet om een deugdelijk veiligheidsbeleid heen. In de eerste plaats voor je mensen, maar denk ook eens aan het imago van je bedrijf.”

Zelfstandig

Na jarenlang in dienst bij verschillende bedrijven, van certificerende instantie tot ingenieursbureau, begon het zelfstandig ondernemerschap te lokken. “Ik heb vijf jaar als auditor gewerkt en deed dat voornamelijk vanuit huis. Ik merkte dat ik heel goed de discipline op kon brengen om thuis te werken. Vrienden zeiden wel eens tegen me: als ik zoveel thuis werkte als jij, zou ik de halve dag voor de tv zitten. Ik had daar gelukkig geen last van. Daarnaast verbaasde ik me over de ondeugdelijke adviezen die soms werden gegeven aan bedrijven waar ik kwam auditeren. Moest zo’n bedrijf ineens zogenaamd voor het VCA-certificaat een bepaalde opleiding aanbieden aan medewerkers die nergens voor nodig was. Toen dacht ik: als zoveel mensen met slecht advies een boterham verdienen, moet het mij met goede adviezen helemáál lukken!”
In 2012 waagde Wiedijk de stap. Bij het engineering en contracting bedrijf waar hij op dat moment in dienst was, kon hij als zelfstandige zijn werkzaamheden vervolgen. “Daarmee had ik de eerste klant binnen. Dat bood een fijne basis. Daarnaast heb ik me ingeschreven bij ISO-point, aangezien ISO-point ook bemiddelt bij opdrachten voor zelfstandig ondernemers.” Inmiddels heeft Wiedijk een 32-urige werkweek gevuld als zelfstandig adviseur op het gebied van kwaliteit, veiligheid, arbo en milieumanagementsystemen. Ook begeleidt hij audits voor onder andere VCA en verschillende ISO-normeringen en biedt hij veiligheidskundige begeleiding op HVK-niveau.

Rode vlekken

De werkdagen van Wiedijk variëren dan ook per klus. Een VCA-audit begint met een gesprek met de directeur over de dagindeling. “Ik pols dan ook de motivatie voor het bedrijf is. Is veilig werken een intrinsieke motivatie of gaat het ze alleen om het papiertje? Helaas kom ik dat laatste ook nog tegen.” Daarna volgt een gesprek met de verantwoordelijke voor het veiligheids- en arbobeleid. “Met diegene bespreek ik zaken als: welke risico’s zijn er, hoe wordt toezicht gehouden en welke persoonlijke beschermingsmaatregelen worden geboden? Ook praat ik met de afdeling P&O over de bedrijfsgezondheidszorg. Ik merk altijd goed wanneer een bedrijf voor de eerste keer wordt gecertificeerd. Mensen zijn dan vaak zenuwachtig en zitten soms zelfs met rode vlekken in hun nek tegenover me. Ik probeer dan een coachende rol in te nemen en stel ze vooral gerust: als we iets vinden dat verbetering behoeft, betekent dat echt niet meteen einde verhaal.” Na de lunch volgt meestal het volgens Wiedijk leukste onderdeel: het projectbezoek. Wiedijk observeert en interviewt medewerkers, met in het achterhoofd de vraag: komt het papieren beleid overeen met de manier van werken? “Dit werk brengt me op plekken waar ik normaal nooit kom. Zo ben ik op bouwputten geweest, op een containerkraan in de Rotterdamse haven en op marineschip de Zr. Ms. Tromp.”
Het zelfstandig ondernemerschap bevalt Wiedijk uitstekend. “Vooral de variatie in opdrachten. Naast audits doe ik nu ook veel advieswerk, waarbij ik wat creatiever kan zijn. Een groot voordeel is natuurlijk dat ik mijn tijd kan indelen zoals ik wil. Wordt het volgende week mooi weer? Dan plan ik een dagje vrij.”

Bron SAFETY!/NR.4/2014
Voor het artikel klik hier

Share

Facebook Twitter LinkedIN Google Plus Share
ECO NOVA B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close