Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
ISO-point

Personeel voor vakgebieden kwaliteit, veiligheid, arbo, milieu

Contact

Geef je carriere een boost! Ga aan de slag als Accountmanager bij ISO-point

vacature

ISO-point is ook actief in de foodbranche

ontdek meer

ISO-point is actief in vele branches

ontdek welke

Snel zoeken
Vacatures
inLandelijk
inVertrouwelijk
inMidden-Nederland
inLandelijk
Bekijk alle vacatures

'Gezonder en veiliger werken is altijd mogelijk'

Linda Kieboom valt het best te omschrijven als een veiligheidskundige met een chemische laboratoriumachtergrond. Bij Stolt Nielsen, waar Kieboom als productspecialist werkzaam is, kan zij haar chemische kennis dagelijks in de praktijk toepassen.

Haar eerste stappen binnen het veiligheidswerkveld zette Linda Kieboom in 2006 bij Aerospace Propulsion Products BV (APP). “Ik werkte bij APP als chemisch analist”, blikt ze terug. “Op een bepaald moment lag er een aantal aandachtspunten op het gebied van veiligheid en zo ben ik als veiligheidsfunctionaris vanzelf het werkveld ingerold. Volledig nieuw was veiligheid echter ook niet voor me, aangezien het altijd al een belangrijk aspect was bij mijn laborantenwerk. Verder had ik tijdens mijn laboratoriumopleiding altijd al meer aandacht voor veiligheid dan mijn medestudenten. Toch had ik tijdens mijn studie niet eerder bedacht dat ik ooit op het gebied van veiligheid werkzaam zou zijn.”

Twee petten

Bij APP combineerde Kieboom haar werk als chemisch analist vijf jaar lang met de functie van veiligheidsfunctionaris. “Toch is een dergelijke combinatiefunctie niet aan te raden”, meent ze. “Doordat ik als laborant soms te maken had met prestatiedruk, was het wel eens lastig om tijd vrij te maken voor veiligheid. Bovendien had ik bij APP twee petten op, terwijl je als veiligheidskundige eigenlijk onafhankelijk moet zijn. Wat het verder lastig maakte, is dat ik op jonge leeftijd binnen was gekomen bij APP. Als veiligheidsfunctionaris moest ik vervolgens mijn directe collega's op hun gedrag aanspreken. Onder hen waren ook mensen die veel meer ervaring in het bedrijf hadden dan ik, dus dat was best even wennen. Eind 2010 heb ik de overstap gemaakt naar AC Analytical Controls BV. Daar kwam ik echt als Safety & Facility Coordinator binnen, functioneerde ik helemaal onafhankelijk en stonden mijn werkzaamheden volledig los van het laboratorium- en productiewerk.”

Strijdvaardig

Linda Kieboom is iemand met een uitgesproken mening over veiligheidskwesties. “Niemand werkt om ziek te worden of gewond te raken”, stelt ze. “Toch worden er nog altijd onnodige risico's genomen op de werkvloer. Opmerkingen als 'dat is nu eenmaal de risico van het vak' vind ik echter de grootste onzin die er is. Ik vind dat mensen te gemakkelijk denken in termen als 'risico's horen er nu eenmaal bij' of 'dat kan wel eens gebeuren'. Dergelijke opmerkingen zijn voor mij moeilijk te aanvaarden en ik ben hier heel strijdvaardig in. Naar mijn mening moet niet te snel geaccepteerd worden dat iets is zoals het is. Er zijn namelijk altijd mogelijkheden om beter, gezonder en veiliger te werken. Het is voor iedereen zaak om zo nu en dan af te stappen van bepaalde gewoontes en kritisch te kijken waarom je sommige dingen doet zoals je ze doet.”

Inmiddels heeft Kieboom bijna tien jaar ervaring op het gebied van veiligheid en heeft ze het werkveld in positieve zin zien veranderen. “Ik denk wel dat in het afgelopen decennium het besef om veiligheid serieus te nemen, steeds meer is gegroeid bij veel bedrijven. Veiligheid kun je er niet zomaar even bij doen op momenten dat je er tijd voor hebt. Het is binnen veel bedrijven een op zichzelf staande functie geworden waar tijd en energie in gestoken wordt. Voorheen gebeurde dit alleen bij de grote bedrijven, maar tegenwoordig hebben ook kleinere bedrijven die verder in de keten zitten veiligheid hoog in het vaandel staan.”

Arbeidshygiënist

Sinds enkele maanden is Linda Kieboom, na bemiddeling door ISO-point, als productspecialist werkzaam bij Stolt Nielsen in Moerdijk. “Bij Stolt Nielsen komen allerlei containers binnen waarin restproduct achter is gebleven”, licht ze toe. “Deze containers worden door Stolt Nielsen gereinigd en het is mijn taak om de waterbezwaarlijkheid na te gaan van de producten die tijdens het spoelen van de containers vrijkomen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de risico's voor het waterige milieu en welke nabehandeling er nodig is voordat iets geloosd mag worden. Ook de risico's voor de mensen die de containers reinigen worden meegewogen, zodat ik weet of er voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden. Een stof kan bijvoorbeeld mutageen of kankerverwekkend zijn, stinken of een heftige reactie geven zodra het in aanraking komt met water of andere stoffen. In mijn huidige functie moet ik veel meer mijn chemische kennis van de laboratoriumschool aanspreken dan bij mijn vorige functies. Voorheen was ik vooral bezig met het opstellen, wijzigen en beheren van MSDS-documenten, tegenwoordig lees en gebruik ik deze documenten.” Haar huidige functie is Kieboom in ieder geval op het lijf geschreven. “Gevaarlijke stoffen in combinatie met blootstelling voor mens en milieu is een veiligheidsaspect dat me goed ligt. Op lange termijn zou ik graag verder willen doorgroeien naar een functie als arbeidshygiënist. Voordat ik als geregistreerd arbeidshygiënist aan de slag kan gaan, zal ik echter nog wel eerst een studie in deze richting moeten volgen.”

Share

Facebook Twitter LinkedIN Google Plus Share
ECO NOVA B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close